De warmtepomp

Onze warmtepomp is van het merk Nibe (F1245 PC) en heeft een vermogen van 6 kW (COP 4,6). Ze werkt met het principe bodem/water (met verticale warmtewisselaar). Dat wil zeggen dat ze de warmte uit de grond gaat halen. Er werden 2 sondes geplaatst van 65 m diep.Werking

De warmtepomp kan energie onttrekken uit de bodem aan een lage temperatuur (ongeveer -5 °C tot 20 °C) en deze oppompen naar een hogere temperatuur (maximaal ongeveer 55 °C tot 60 °C). Hierdoor is het mogelijk om onuitputtelijke en gratis beschikbare energie aan te wenden voor de verwarming van de woning en voor de productie van warm water. De enige kost is de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te doen werken. Deze bestaat slechts uit 20 tot 25 % van de totale energiebehoefte. Het warm water dat dit oplevert, zal zorgen voor de verwarming en het sanitair warm water. In de zomer kan dit proces omgekeerd worden, zodat dit het huis passief koelt. Een extra voordeel dat dit oplevert is dat de warmte dan terug aan de grond wordt gegeven.

Warm water

In onze warmtepomp is een boiler geïntegreerd van 180 liter. Zo is er steeds warm water voorhanden.

Vloer-/wandverwarming

De vloerverwarming werd geplaatst volgens het principe "nat systeem". Dat wil zeggen dat de buizen rechtstreeks op de PUR werden vastgepind. Hierop ligt nog een laag chape en de vloerafwerking. Op het gelijksvloers hebben we overal vloerverwarming (met uitzondering van de garage). Op het verdiep hebben we enkel in de badkamers vloer- en wandverwarming. In de badkamers wordt ook wandverwarming gebruikt omdat het daar warmer moet zijn en omdat het oppervlakte van de vloer anders te klein is. In de slaapkamers werd er geen verwarming voorzien. We gaan ervan uit dat als een huis voldoende geïsoleerd is, het nooit te koud zal worden. Indien het toch nodig zou zijn, kan er altijd nog geopteerd worden voor een convector.Geen opmerkingen:

Een reactie posten